hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Nagy Kopóteszt 2019. 1. rész. A résztvevő kopók

ápr 2022
03

 
Lassan három éve, hogy sokan közületek kitöltötték a Nagy Kopóteszt 2019 elnevezésű hatalmas erdélyi kopó tesztünket, amit, kellő szabadidő híján, nem olyan rég sikerült, legalábbis lényeges paramétereiben, feldolgozni. A most következő jó pár blogbejegyzésben ezeket az eredményeket ismerhetitek meg.

Köszönöm szépen minden erdélyi kopó tulajdonosnak, aki kitöltötte a face oldalunkon és minden erdélyi kopós csoportban közzétett kérdőívet.

Hamarosan pályázati támogatással megjelenik az erdélyi kopót a gazdák szemével, riportkönyvben bemutató kis kiadványunk, amit szintén jó szívvel ajánlok a fajta iránt érdeklődőknek. A http://www.erdelyikopok.hu/csaladunk-tagja-az-erdelyi-kopo  linken feliratkozva megkaphatod az elektronikus változatot, ha majd megjelenik, és értesítünk, amikor nyomtatási- és postaköltségért kézbe foghatóan is olvashatod.

 

1. kérdés  Erdélyi kopóm és kutyatársai

A 70 erdélyi kopóból 40, azaz 57.1 százalék egyedüli kutya.

30 százalékuk, vagyis 21 kopó él más fajtájú kutyussal.

8,6 százalékuk, vagyis 6 kutya és másik kopóval együtt.

A többi, kisebb arányban választott válasz arányait a diagramon láthatjátok.

 

2. kérdés Kopóm származása

Nagy meglepetésemre és örömömre a 70 kopó több mint háromnegyede törzskönyves jószág, ami azt jelenti, hogy a felmérés összes eredménye valóban jellemző a fajtára. Minden várakozásomat felülmúlta a kitöltésben jeleskedő gazdák létszáma is és a kutyák bizonyíthatóan nagy fajtatiszta aránya is. Köszönöm szépen Nektek.

A felmérésben részt vevő 70 erdélyi kopóból 44, azaz 62,9 százaléka a kutyáknak más tenyészetben, más tenyésztőnél született, tehát nem tőlünk való eb.

Tenyészetünkben született a részt vevő kutyák közül 11, azaz 15,7 százalékuk.

10 kutyus, azaz a felmértek 14,3 százaléka befogadott vagy szülei nem ismertek.

A többi kopó törzskönyves szülőktől törzskönyv nélküli, vagy vadásztól származik, illetve a gazda saját kenneljében született, vagy tőlünk is van kopója a gazdának és mástól is. Az arányokat nézzétek meg a csatolt diagramon.

 

8. kérdés Erdélyi kopóm neme

Hát szóval, utólag kicsit magyarázkodhatok, miért kavartam össze ilyen jól a kérdések tárgyát, de hát így sikerült. Most az elemzés során tartalom szerint, vagyis nem a kérdések számának sorrendjében írom meg Nektek az elemzést.

A felmérésben jellemeztek gazdáik 37 kan erdélyi kopót – 52,9 százalék-, és 22 szuka kopót -31,4 százalék-. A többi kutya ivartalanított -9-, illetve több családban mindkét nemű kopó előfordult. A grafikonon látjátok az arányokat.

 

A Nagy Kopóteszt 2019 többi, főleg a viselkedésre vonatkozó sok-sok kérdésre adott válaszaitokat hamarosan tovább elemzem e blogban.

Addig is, ha érdekel pár történet, videó, kopó fénykép és sok más az erdélyi kopóról, olvasgass itt a weboldalunkon, a http://www.erdelyikopok.hu/erdelyi-kopo/ vagy kattints át a Neveletlen Eb Alapítvány facebook oldalára, ide.

És ha kíváncsi vagy, milyenek az erdélyi kopók mindennapjai 7 kopós család mindennapjaiban, iratkozz fel a listánkra, ha még nem tetted volna.

Ugyanis hamarosan pályázati támogatással megjelenik az erdélyi kopót a gazdák szemével, riportkönyvben bemutató kis kiadványunk, amit szintén jó szívvel ajánlok a fajta iránt érdeklődőknek. A http://www.erdelyikopok.hu/csaladunk-tagja-az-erdelyi-kopo  linken feliratkozva megkaphatod az elektronikus változatot, ha majd megjelenik, és értesítünk, amikor nyomtatási- és postaköltségért kézbe foghatóan is olvashatod.

 

 

 

 

 


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>